Tanggungjawab sosial korporat (CSR): penglibatan institusi perbankan berasaskan Islam terpilih di Malaysia dalam industri wakaf / Mohd Yusra Abdullah…[et.al] - Abdullah, Mohd Yusra; Mohd Noor, Muaz; Mohamad, Mohammad Taqiuddin; Shahruddina, Mohd Solahuddin; Mohammad Zaini, Mohd Norazri; Norman, Mohd Paidi (Center for Islamic Philantrophy & Social Finance (CIPSF), 2019)
Wakaf merupakan satu institusi yang wujud sejak zaman awal Islam lagi. Ia berfungsi ke arah mewujudkan sosio-ekonomi yang seimbang dalam masyarakat. Di Malaysia terdapat banyak institusi, badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan yang cuba melibatkan diri dalam industri wakaf. Antaranya ialah institusi perbankan. Jika sebelum ini kita mengenali institusi perbankan hanya bermatlamatkan pelaburan dan keuntungan. Namun sekarang bank melangkah maju ke hadapan dengan memperkenalkan produk dan kegiatan berunsur kebajikan sosial. Maka kajian ini akan menfokuskan kepada pencapaian pembangunan wakaf dalam bank-bank terpilih di Malaysia. Bagi memenuhi matlamat ini, penulis telah melakukan kajian dengan mengumpulkan data-data primer dan sekunder yang diambil daripada pihak bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB), Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), Malayan Banking Berhad (MAYBANK) dan beberapa institusi-institusi yang lain, serta membuat analisis terhadap data-data tersebut menggunakan kaedah kualitatif. Berdasarkan kajian yang dilakukan didapati bahawa institusi perbankan di Malaysia khususnya telah memainkan peranan yang sebaiknya ke arah membangunkan ekonomi ummah secara efisien dan holistik berdasarkan hukum syarak.