Emas sumber zakat harta: penelitian terhadap pelaksanaan kutipan di Malaysia / Noraini Saro dan Rawi Nordin - Saro, Noraini; Nordin, Rawi (Center for Islamic Philantrophy & Social Finance (CIPSF), 2019)
Emas sering disinonimkan dengan golongan wanita dan aset ini mempunyai nilai yang begitu berharga serta mendapat perhatian kalangan masyarakat. Sepanjang ketamadunan awal islam, emas merupakan barangan yang nilai tinggi selain perak bagi pertukaran iaitu dikenali sebagai sistem barter untuk mendapatkan sesuatu barangan lain yang diperlukan.Oleh kerana nilai emas yang tinggi , ia turut ditempa sebagai barangan emas perhiasan untuk golongan wanita seperti, cincin,gelang ,rantai dan lain-lain. Pemilikan emas kini menjadi trend dalam kalangan masyarakat yang mana ia emas ini dijadikan aset yang sangat bernilai berbanding membuat simpanan berbentuk mata wang. Oleh kerana ianya berharga dan bernilainya status emas ini maka menjadi satu kewajipan bagi mereka yang memiliki emas dan memenuhi syarat bertanggungjawab melaksanakan kutipan bagi maksud tersebut. Justeru itu,kajian ini akan melihat amalan kutipan zakat emas yang dilaksanakan di institusi zakat Malaysia. Kertas ini berbentuk empirikal di mana ianya akan melihat turun naik bagi jumlah kutipan zakat emas dari tahun ke tahun di institusi-instusi zakat yang terpilih. Kertas ini dapat membantu institusi-institusi zakat meningkatkan dan mengekalkan kutipan zakat emas dari semasa ke semasa.