Peranan syarikat penerbangan MAS dalam meningkatkan industri pelancongan di Sabah / Soni Joikon - Joikon, Soni (Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Caw Sabah, 1992)
Dalam proses penyediaan kertas projek ini, pengkaji telah mengutarakan beberapa aspek pelancongan di Sabah serta peranan yang dimainkan oleh agensiagensi yang telah dipilih oleh pengkaji secara rawak. Dalam bab pertama adalah menceritakan tentang proposal iaitu berkenaan dengan tajuk kajian serta objektif, agensi-agensi pelancongan yang dipilih oleh pengkaji, metodologi, hipotesis, sekatan-sekatan kajian dan lain-lain. Dalam bab 2 adalah tentang pelancongan di Sabah yang menceritakan tempattempat pelancongan, definisi pelancongan faktor-faktor yang menggalakkan industri pelancong di Sabah dasar kerajaan negeri Sabah terhadap pelancongan.Tujuan pengkaji menceritakan hal ehwal pelancongan adalah untuk memberikan gambaran nyata tentang kajian yang ingin dibuat oleh pengkaji mengenai keadaan pelancongan di Sabah. Bab 3 adalah berkenaan dengan tiga agensi yang telah dipilih yang dikaji disegi objektif,peranan dan program-program oleh ketiga-tiga agensi ini. Fokas kajian adalah tentang program-program oleh ketiga-tiga agensi pelancongan yang dipilih. Bab 4 berkaitan dengan analisis kajian terhadap program-progran dari segi progran anjuran bersendirian dan juga anjuran bersama oleh agensi-agensi yang dipilih. Bab 5 merupakan cadangan-cadangan untuk pihak MAS dari segi menambahkan usahanya dalam mempertingkatkan kemasukkan pelancong ke Sabah sekaligus membantu memajukan industri pelancongan. Akhir sekali dalam Bab 6 adalah kesimpulan pengkaji terhadap program-program anjuran bersendirian dan juga program-program bersama ketiga-tiga agensi pelancongan yang di pilih.