Sejauhmanakah tahap kesedaran alam sekitar di kalangan pelajar diploma pentadbiran awam dan pensyarah UiTM kampus Kota Kinabalu / Norayati Nordin and Dayang Salmah Jamil - Nordin, Norayati; Jamil, Dayang Salmah (Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Caw Sabah, 2002)
Alam sekitar mempunyai hubungan secara langsung terhadap kehidupan manusia. Alam sekitar merangkumi hutan, sungai, air, laut, udara, tanah, bunyi dan lain-lain lagi. Hubungan secara langsung terhadap alam sekitar kepada manusia adalah amat penting untuk menjaga keseimbangan ekologi. Namun pada hari ini , kita dapat melihat pembangunan yang telah merosakkan keseimbangan alam sekitar, terutamanya dalam membuat kondominium mewah yang terletak di atas bukit, padang golf serta lain-lain lagi pembangunan yang mana telah memusnahkan tempat tinggal haiwan. Selain daripada itu, terdapat juga unsur-unsur pencemaran iaitu pencemaran udara, air, sungai,hakisan tanah dan lain-lain lagi yang kadang kala menyebabkan penyakit dan kesihatan manusia akan terganggu dan yang lebih teruk lagi akan menyebabkan kematian. Hasil daripada pembangunan akan menyebabkan hakisan tanah akan berlaku dan akan menyebabkan tanah runtuh terutamanya dikawasan tanah tinggi dan berbukit. Menurut fakta sains, suhu dunia akan meningkat basil daripada penebangan pokok, kesan rumah hijau yang mana telah menyebabkan lapisan ozon telah terhakis menyebabkan suhu dunia akan meningkat dan menyebabkan ais di kutub utara akan cair dan akan menenggelamkan kawasan yang rendah. Kajian ini juga asalnya ingin melihat serta mengenal pasti aktiviti-aktiviti yang sesuai dengan citarasa serta minat mahasiswa dan mahasiswi Universiti Teknologi Mara kampus Kota Kinabalu. Ianya juga dapat membantu pihak pengurusan untuk menyediakan program alam sekitar yang berobj,ektif untuk menarik perhatian dikalangan warga kampus dan program yang boleh membangkitkan rasa kesedaran terhadap pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar itu penting agar generasi yang seterusnya boleh menyambung warisan ini agar alam sekitar ini sentiasa di jaga dengan baik dan sempurna. Selain itu, program yang dijalankan agar dapat mengiatkan para mahasiswa dan mahasiswi Universiti Teknologi Mara kampus kota kinabalu. Untuk menjalankan kajian ini, kami telah membuat soalan kertas soal selidik kepada para responden untuk mendapatkan sumber maklumat bagi kertas kajian kami. Seramai 70 orang akan menerima kertas soalan kajian kami untuk mengetahui tentang tahap kesedaran alam sekitar. Semoga kajian ini kan memberi manfaat kepada golongan muda untuk mmyediakan maklumat tentang tahap kesedaran pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar.