Amalan tradisi selepas bersalin masyarakat Melayu, kajian kes: Masyarakat Malayu sekitar bandaraya Kuching, Sarawak / Norashikin Ibrahim... [et al.] - Ibrahim, Norashikin; Ali, Suhasinah; Busrah, Kamarudin (Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Caw Sabah, 1994)
Secara keseluruhannya tajuk ini membincangkan tentang pengamalan amalan tradisi selepas bersalin bagi masyarakat Melayu Sarawak. Amalan tradisi selepas tentang bersalin dibincangkan secara terperinci kaedah penjagaan dari segi urutan, pemakanan, perubatan, penyusuan, pemandian dan menganggang. Disamping itu juga tajuk ini membincangkan tentang pantang-larang turun-temurun serta pengamalan petua-petua tradisi. Ianya juga berkaitan dengan kaedah perancangan keluarga dari sudut amalan moden dan amalan tradisi. Dalam bab akhir disentuh tentang pandangan-pandangan kaum wanita Sarawak serta golongan-golongan khas seperti pakar sakit puan, jururawat, bidan-bidan dan tukang urut tentang sejauhmanakah penerapan amalan tradisi ini di kalangan masyarakat Melayu Sarawak.