Kemerosotan pelawat berkunjung ke Muzium Sabah / Monica Gualin, Saimah Soluping and Josephine Boyong - Gualin, Monica; Soluping, Saimah; Boyong, Josephine (Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Caw Sabah, 2003)
Muzium menurut ICOM adalah sebuah pusat yang tidak mencari keuntungan, namun sebalik sebagai institusi yang bertanggungjawab mengumpul, mendokumen, memelihara, mempamer dan menginterpretasi bahan-bahan bukti khazanah warisan untuk manfaat awam pada masa kini dan generasi akan datang. Oleh yang demikian, kajian ini adalah untuk mengenalpasti apakah factor-faktor yang menyebabkan pengurangan pelawat di Muzium Sabah. Responden-responden bagi kajian ini adalah terdiri daripada pekerja sector awam, kakitangan sekolah St. Agnes dan masyarakat awam di daerah Tamparuli dan Tuaran. Borang soalselidik telah diedarkan bagi pengumpulan data-data ini untuk laporan Kertas Projek. Hasil kajian ini telah menunjukkan bahawa factor utama pengurangan pelawat ke Muzium adalah kurangnya kesedaran di kalangan masyarakat awam mengenai fungsi yang dijalankan oleh Muzium. Kajian ini juga telah mendapati bahawa terdapat segelintir responden yang tidak pernah melawat ke Muzium Sabah di mana kekerapan yang biasa adalah setahun sekali. Oleh yang demikian, adalah dicadangkan kepada pihak Muzium Sabah dapat mempelbagaikan lagi aktiviti-aktivitinya yang melibatkan semua golongan masyarkat terutama sekali di kalangan generasi muda bagi memupuk kesedaran untuk mencintai khazanah lama. Setelah mengetahui factor-faktor penyebab bagi penyusutan pelawat ke Muzium Sabah maka dapatlah pihak pengurusan organisasi ini memperbaiki beberapa kelemahan dan cadangan-cadangan yang telah dikemukakan kepada pihak Muzium khasnya Muzium Sabah.