Aplikasi didik hibur tajwid al-Quran (Teroka Tajwid): kajian awal persepsi pengguna / Sulaiman Mahzan … [et al.] - Mahzan, Sulaiman; Sadikan, Siti Fairuz Nurr; Md Shah, Mohd Ab Malek; Shahudin, Mohd Harun; Shafie, Shamsol; Rahmat, Mohamad Hafidz (Institute of Quality & Knowledge Advancement (InQKA), 2018)
Tajwid merupakan salah satu elemen palingpenting dalam pembelajaran teknik membaca al-Quran yang betul. Perbezaan panjang pendek serta dengung sesuatu sebutan bacaan memberikan makna yang berbeza. Teknik pembelajaran tradisional masih lagi menjadi pilihan utama dalam pembelajaran tajwid, namun kaedah baharu berdasarkan penggunaan teknologi dengan menerapkan aktiviti permainan menjadi pilihan generasi muda masa kini. Berdasarkan beberapa kajian lepas mengenai hubung kait pembelajaran berasaskan permainan, menunjukkan kesan yang mengalakkan dalam meningkatkan keupayaan pembelajaran sesuatu bidang. Kajian ini akan mengenaipasti sejauh manapenerimaanpengguna terhadap aplikasi didik hibur berkaitan tajwid al-Quran. Metodologi kajian ini terbahagi kepada dua komponen utama iaitu pembangunan aplikasi didik hibur yang dinamakan Teroka Tajwid dan penilaian persepsi awal pengguna terhadap aplikasi berkenaan. Aplikasi ini menggunakan model Rapid Application Development (RAD) sebagai asas pembangunan aplikasi dan satu tinjauan kuantitatifdilakukan untuk penilaian persepsi dari aspek reka bentuk; audio, video dan visual; dan navigasi serta mesra pengguna. Dapatan daripada penilaian menunjukkan persembahan keseluruhan aplikasi didik hibur ini adalah sesuai dan menarik sebagai pembelajaran tajwid asas.