Penerapan motivasi dan kemahiran belajar di kalangan pelajar diploma pentadbiran awam di UiTM kampus Kota Kinabalu / Julia Andrew - Andrew, Julia (Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Caw Sabah, 2000)
Kertas kerja ini adalah suatu kajian yang dijalankan mengenai penerapan Motivasi dan Kemahiran Belajar di kalangan pelajar-pelajar yang menuntut di UiTM kampus Kota Kinabalu. Tumpuan kajian ini adalah bagi pelajar-pelajar dari Kursus Diploma Pentadbiran Awam yang telah mengambil subjek MKB 050. Faktor-faktor utama yang membantu dalam melaksanakan motivasi ke atas pelajar adalah seperti kecenderungan untuk membaca, minat yang sedia ada, dorongan dan galakan dari pihak-pihak tertentu. Di dalam kajian ini, beberapa kaedah telah digunakan dalam mendapatkan data-data yang diperlukan. Ia terdiri dari sumber data primer ataupun sekunder. Kaedah-kaedah tersebut termasuklah soal selidik, pemerhatian sendiri serta bahan rujukan lain seperti keratan akhbar, majalah, journal, dan buku-buku yang berkaitan. Isu yang utama dalam kajian ini adalah mengenai tabap pencapaian motivasi dikalangan para pelajar serta bagaimana hendak mencapai sesuatu kejayaan yang lebib memuaskan.