Adat dan budaya masyarakat Tagal Alkolod di Sarawak / Doris Joachim Juing, Peter Galang dan Anthony Ak Barandi - Joachim Juing, Doris; Galang, Peter; Barandi, Anthony (Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Caw Sabah, 1994)
Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai penduduk yang terdiri daripada pelbagai kaum dan setiap kaum itu mempunyai identiti, kesenian dan tradisi yang tersendiri iaitu berbeza antara satu kaum dengan kaum yang lain. Di Malaysia khasnya di Semenanjung; terdapat tiga kaum yang terbesar iaitu Melayu, Cina dan India serta terdapat juga kaum Orang Asli. Di Sabah dan Sarawak, bilangan kaum-kaurnnya adalah lebih banyak jika dibandingkan dengan di Semenanjung Malaysia. Di Sarawak tidak kurang dari 21 jenis kaum manakala di Sabah pula tidak kurang dari 30 jenis kaum. Kaum-kaurn di Sabah dan Sarawak menganuti agarna Kristian danIslam. Walaubagaimanapun terdapat juga yang tidak beragama dan menganuti agama lain selain daripada agama Kristian dan Islam. Di sini walaupun kaum-kaum ini mempunyai persamaan dari segi agama namun adat dan budaya serta beberapa aspek lain tetap berbeza. Masyarakat Tagal Akolod merupakan salah satu daripada kaum etnik yang terdapat di Sarawak.