Sosio ekonomi pemandu-pemandu teksi Bumiputra / Abdul Latip Ludin dan Norisah Saiman - Ludin, Abdul Latip; Saiman, Norisah (Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Caw Sabah, 1989)
Teksi merupakan salah satu alat pengangkutan yang penting dan pantas. Ia amat berguna bukan saja kepada pengguna tempatan malah kepada pelawat dari luar mahupun dalam negeri. Dengan adanya perusahaan teksi, ianya dapat mengujudkan pekerjaan dan meroberikan sumber rezeki yang halal kepada manusia. Sehari demi sehari , dunia sernakin berubah. Manusia semakin bijak. Segala-galanya boleh terjadi. Pertumbuhan ekonomi, pertambahan penduduk, dari sebagainya amat penting kecekapan bagi pengurusan perusahaan teksi. Dalam keharmonian sedemikian, perusahaan teksi pasti mencapai pendapatan hasil lumayan . Tetapi jika keharmoninn tersebut tidak dapat dikawal, sudah tentu akan merosakkan perusahaan teksi . Kemelesetan ekonomi, jenayah, sekatan undang- undang, penyelewangan pengurusan boleh mengancam pendapatan perusahaan teksi . Jika masalah ini tidak diselesaikan dengan segera , kehidupan para pengusaha teksi akan merasa kecewa. Oleh itu, atas kesedaran ini kami berusaha melengkapknn kertas projek ini semata-mata untuk menyedarkan pihak-pihak yang berkenaan betapa perlunya perusahaan teksii diberi perhatian atas rasa tanggungjawab yang amat tinggi.