Sistem pembuangan dan pelupusan buangan-buangan terjadual kajian kes: bangunan pusat penyelenggaraan enjin kapal terbang / Suhaila Hamzah - Hamzah, Suhaila (2000)
Dengan wujudnya kemajuan sains dan teknologi serta pembangunan industri yang meningkat .sedikit sebanyak mempengaruhi alam sekitar yang mengakibatkan pencemaran berlaku . Salah satu faktor pencemaran ini berlaku adalah daripada buangan-buangan terjadual yang tidak dikawal dengan sepenuhnya oleh pengeluar-pengeluar industri. Akibat daripada pencemaran ini , keseimbangan alam sekitar tidak dapat mengekalkan jenis dan bilangan benda hidup dalam ekosistem dan juga kandungan gas oksigen serta karbon dioksida dalam atmosfera. Secara ringkas dissertasi ini akan mengkaji sistem pembuangan dan pelupusan yang selamat dan teratur yang mana sepatutnya diikuti oleh semua pengeluar industri. Dari itu, penulis memilih salah sebuah pengeluar industri berat yang mengeluarkan buangan terjadual. Dalam kajian ini, kita dapat mengetahui bagaimana pengeluar industri tersebut melaksanakan buangan terjadual samada ia mengikut prosedur yang ditetapkan ataupun mengabaikannya . Selain daripada itu, dissertasi ini juga mengkaji peraturan-peraturan yang dikenakan bagi setiap pengeluar buangan terjadual serta mengkaji kesan alam sekitar jika pengeluar-pengeluar buangan ini gagal memenuhi peraturanperaturan yang telah ditetapkan. Di akhir dissertasi ini, penulis akan membuat rumusan serta cadangan yang terbaik dari aspek pengurusan pembuangan dan pelupusan buangan-buangan terjadual ini yang sepatutnya diaplikasikan oleh pihak pengeluar industri.