Kawalan ke atas kerja tanah bagi pembangunan kawasan bukit dan kawasan sensitif alam sekitar (KSAS), sejauh manakah keberkesanan laporan penilaian alam sekeliling memepengaruhi keberkesanannya / Rosmalati Aman Shah - Aman Shah, Rosmalati (2000)
Kejadian-kejadian hakisan, tanah runtuh, banjir kilat dan lumpur kini sedang giat diperkatakan samaada di media massa, media elektronik dan banyak juga desas desus orang awam yang merungut dan cemas mengenai bencana yang bertimpa-timpa ini yang wujud sejak akhir-akhir ini di Selangor khususnya dan Malaysia amnya. Kejadian keruntuhan bangunan Highland Towers di Ampang pada tahun 1992, masalah hakisan di Bukit Antarabangsa pada tahun 1999, banjir lumpur yang teruk di Taman Ceupacs Cheras, serta di Bandar Sungai Long pada tahun 1999 serta banyak lagi masalah tanah runtuh dan banjir kilat di negeri Selangor dan negeri-negeri lain di seluruh negara yang kesemuanya berpunca dari pembangunan di bukit dan kawasan sensitif Alam Sekitar.