Pengurusan bahan binaan di tapak bina / Rosdi Hassan - Hassan, Rosdi (2009)
Pengurusan adalah penting dalam sesuatu projek pembinaan. Dengan menyediakan pengurusan yang baik dan sistematik, kesemua keija di tapak dapat dilakukan mengikut seperti yang dirancang. Kajian yang dijalankan adalah mengenai pengurusan bahan binaan di tapak binaan. Kajian telah dilakukan dengan mengambil kira proses-proses yang penting dalam pengurusan bahan binaan seperti pembelian, pengangkutan dan penghantaran, pengendalian, penyimpanan, dan keselamatan bahan binaan. Kaedah kajian untuk mengumpulkan maklumat dan data yang berkaitan dengan kajian ini diambil dengan melakukan soal selidik dan temuramah ke atas beberapa individu yang terlibat dalam pengurusan bahan binaan di tiga tapak projek yang dipilih. Kajian ini dijalankan ke atas tiga tapak projek pembinaan sekolah di bawah pengurusan yang berbeza. Tiga tapak projek dipilih bertujuan untuk membolehkan perbandingan pengurusan diantara tapak bina dilakukan. Keputusan kajian yang dijalankan menunjukkan perbezaan diantara ketiga-tiga tapak binaan. Daripada kajian yang dijalankan, pengurusan bahan binaan di tapak projek 1 dan 2 adalah lebih baik jika dibandingkan dengan projek 3. Daripada kajian ke atas ketiga-tiga tapak binaan, terdapat beberapa masalah pengurusan bahan binaan dapat dikenalpasti di tapak kajian.