Buletin galeri seni Merbok UiTM Kedah / Dr Faryna Mohd Khalis…[etal.] - Md Shahid, Shuhaila; Mohd Khalis, Faryna; Md Hashim, Azhari; Yusoff, Zaidi; Shawalludin, Syahrini; Mohamed Salim, Neesa Ameera; Mat Noor, Mohamat Najib (Fakulti Seni Lukis Dan Seni Reka, 2018)
Galeri Seni Merbok telah dirasmikan pada 1 Ogos 2016 oleh YBHG. Prof Emeritus Dato’ Dr Hassan Said iaitu Naib Cancelor Universiti Teknologi MARA. Walau bagaimanapun galeri ini telah diwujudkan pada tahun 2004 selaras dengan tertubuhnya Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka melalui kursus Seni Reka Perindustrian. Kewujudan galeri ini adalah untuk memberi pendedahan dan maklumat kepada masyarakat dan pelajar-pelajar di universiti, kolej dan sekolah mengenai kursus yang dijalankan melalui karya yang dihasilkan pelajar. Sebagai inisiatif untuk memelihara dan menghargai penubu- han galeri ini, beberapa cadangan pengubahsuaian kecil akan dilakukan untuk penaiktarafan galeri kepada tahap yang lebih baik.