Hukum meninggalkan solat fardu antara kufur dan fasiq: analisis dalil berdasarkan mazhab empat / Hasna Bidin…[et.al] - Bidin, Hasna; Omar, Mohd Nor Firdaus; Khalid @ Abu Samah, Mohd Nazari; Rashidi, Kamaludin (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2019)
Kajian ini membincangkan tentang hukum meninggalkan solat fardu sama ada ia membawa kepada kekufuran atau fasiq. Hal ini timbul kerana masih terdapat dikalangan masyarakat Islam yang meninggalkan solat fardu serta memandang ringan terhadap kewajipan solat fardu. Perkara ini berlaku disebabkan pengetahuan mereka yang cetek berkaitan kewajipan solat fardu dan tuntutannya dalam Islam. Selain itu, mereka juga meninggalkan solat fardu disebabkan malas dan kesibukan harian seperti bekerja dan sebagainya. Kajian ini bertujuan memberi tumpuan kepada kefarduan solat dan hukum meninggalkan solat fardu dengan sengaja sama ada mengakui kefarduannya atau sebaliknya. Seterusnya penyelidik akan memuatkan perbincangan ulama‟ dalam mazhab empat berkaitan hukum meninggalkan solat fardu dengan sengaja disebabkan malas, sibik atau lainnya tetapi masih mengakui akan kefarduannya. Metod yang digunakan dalam kajian ini ialah kajian kepustakaan dengan berpandukan kepada bahan rujukan seperti buku-buku dan jurnal-jurnal penerbitan berkaitan tajuk ini. Analisis adalah menggunakan metodologi deduktif iaitu membuat kesimpulan khusus daripada maklumat yang umum. Hasil yang diperolehi daripada kajian ini menunjukkan bahawa hukum meninggalkan solat fardu dengan sengaja bagi yang masih mengakui kefarduannya adalah merupakan perbuatan fasiq serta berdosa besar dan inilah pendapat terkuat menurut jumhur ulama‟. Kewajipan solat fardu adalah merupakan kewajipan fardu ain yang berada dalam tanggungan setiap individu umat Islam yang sudah mencapai umur baligh dan mukallaf. Sekiranya mereka menunaikannya, maka terbinalah asas agama yang kukuh dalam diri setiap individu muslim sebaliknya jika mengabaikan solat fardu akan menyebabkan rosak dan runtuhlah pegangan agama dalam kehidupan.