Pembangunan spiritual: konsep dan pendekatan dari perspektif Islam / Emie Sylviana Mohd Zahid - Mohd Zahid, Emie Sylviana (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2019)
Spiritual merupakan pembangunan paling asas yang perlu dibangunkan sebelum pembangunan fizikal. Kejayaan dan kecemerlangan hidup manusia adalah berpunca dari aspek spiritual. Namun, tiada satu definisi pembangunan spiritual yang tepat dan sempurna dikaji. Malah ia didefinisikan dengan pelbagai cara dan bentuk. Matlamat kajian adalah untuk membincangkan konsep dan pendekatan pembangunan spiritual dari perspektif Islam. Ia penting diperbahaskan kerana ia merupakan faktor asas dalam pembangunan dan ketamadunan manusia. Data yang diperolehi dari hasil kajian perpustakaan dengan meninjau penulisan serta karya buku yang berkaitan dengan pembangunan spiritual. Dapatan kajian menunjukan pembangunan spiritual adalah proses penyucian jiwa atau dalaman seseorang dari sifat mazmumah kepada sifat mahmudah dengan melibatkan empat elemen spiritual iaitu al-qalb, al-nafs, al-ᶜaql dan al-rūḥ melalui pendekatan yang disimpulkan hasil daripada pandangan ilmuan Islam iaitu Rabbāniyyah, tazkiyyah al-nafs, ᶜilmu dan 'amal. Ia lebih sinonim dengan amalan mendekatkan diri kepada Allah SWT.