Pentadbiran dan pengurusan pembinaan oleh kontraktor menurut perspektif Islam / Fadzleen Syaheeda Mohd Shukri - Mohd Shukri, Fadzleen Syaheeda (2002)
Usaha untuk memodenisasikan industri pembinaan pada masa kini telah mendapat sambutan dari peibagai pihak. Walaubagaimanapun sesetengahnya bertentangan dengan syariat Islam, yang mana terdapat banyak projek-projek yang terbengkalai, kontraktor yang tidak bertanggungjawab, koprupsi dalam industri pembinaan dan Iain-lain masalah yang menganggu perkembangan industri pembinaan pada masa kini. Penerapan nilai-nilai Islam adalah penting bagi mengelakkan beriakunya perkara yang betentangan dengan syariat Islam dalam industri pembinaan. Sesungguhnya tuntutan terhadap penerapan nilai-nilai Islam akan memberi penerangan dan penjelasan terhadap dasar, nilai etika, serta pengamalan sistem pengurusan kontraktor secara Islam dan memberikan penerangan dan menjelaskan terhadap perkara tersebut.