Merekabentuk alat pengangkat bagi mesin Instron / Zulkifli Dahlan - Dahlan, Zulkifli (Faculty of Mechanical Engineering, Universiti Teknologi MARA, 1992)
Secara amnya projek ini adalah direkabentuk khusus untuk digunakan sebagai alat pengangkat untuk memudahkan pencengkam (grip) dipasang dan dikeluarkan daripada mesin Instron. Memandangkan kepada kesukaran dan kerumitan yang selalu dialami oleh kakitangan yang mengendalikan mesin instron adalah diharapkan agar projek ini dapat dimanafaatkan dengan sewajarnya. Projek yang telah direkabentuk ini juga diharap dapat membantu dan memudahkan lagi pengendalian semasa melakukan eksperimen yang menggunakan mesin instron dan disamping itu ianya sesuai untuk lain-lain kegunaan dibengkel. Dalam mementingkan rekabentuk yang ringkas dan mudah, aspek keselamatan juga perlu diberi perhatian. Ini adalah untuk mengelakkan daripada berlakunya sesuatu kemalangan atau kejadian yang tidak diingini terutamanya semasa pemasangan grip. Ini adalah disebabkan kos grip tersebut adalah tiriggi, oleh itu perlulah berhati-hati dan sebarang kemalangan perlulah dielakkan daripada berlaku. Rekabentuk ini agak ringkas dan mudah untuk ojlakukan y.N Dalam rekabentuk ini kenderaan "forklift" telah menjadi ilham kepada pereka.Rekabentuk ini lebih menarik daripada rekabentuk yang terdahulu yang telah dihasilkan oleh pereka sebelum ini. Untuk menyiapkan projek ini hanya memerlukan kepada kerja-kerja pemotongari dan penggunaan beberapa mesin tertentu. Keseluruhan kerja hanya terlibat dalam bengkel kejuruteraan sahaja.