Kelakuan dan sistem operasi peti sejuk jenis penyerapan bagi kegunaan seharian / Zamzuri Othman dan Kamalluddin Abang Daud - Othman, Zamzuri; Abang Daud, Kamalluddin (Faculty of Mechanical Engineering, Universiti Teknologi MARA, 1990)
Projek ini merupakan satu imbasan semula (review) ke atas sistem penyejukan jenis penyerapan di mana sistem ini telah berkembang dan meluas penggunaannya di sekitar tahun 1920-an sehingga 1940-an. Kini sistem ini masih lagi digunakan tetapi tidak begitu meluas dan menonjol kerana sistem mampatan-wap lebih diutamakan. Di dalam projek ini, kami cuba mengumpulkan seberapa banyak maklumat- maklumat dan data-data mengenai sistem berkenaan terutama dari aspek prinsip-prinsip operasi serta kelakuan system secara amnya. Bagaimana, untuk tujuan projek ini penggunaan sistem berkenaan di sektor domestik lebih ditekankan. Secara teorinya, analisa kami adalah berdasarkan kepada maklumat -maklumat diperolehi dari mereka-mereka yang berkenaan di bidang penyejukan dan penghawa dingin. Sebaliknya, untuk analisa praktik, satu unit peti-sejuk jenis penyerapan berterusan (continous absorption domestic refrigerator) akan digunakan untuk membandingkan komponen-komponen yang terdapat. Di samping itu, kuasa yang digunakan serta nilai-nilai suhu pada bahagian-bahagian tertentu akan dicatitkan.