Mesin membanting padi / Zaibri Muhamad and Nik Mohd Nirman Mansor - Muhamad, Zaibri; Mansor, Nik Mohd Nirman (Faculty of Mechanical Engineering, Universiti Teknologi MARA, 1995)
Dalam laporan Projek Akhir ini terdapat segala maklumat tentang projek Mesin Membanting Padi. Di mana ia dibahagiakan kepada beberapa bahagian atau tajuk yang mengandungi keterangan masing-masing. Dalam pengenalan, ia menerangkan tentang keperluan sebuah mesin untuk membantu meringankan beban para petani yang selalu memerah keringat untuk membanting padi, di samping menjimatkan masa kerja mereka. Pada bahagian yang seterusnya laporan ini menceritakan tentang rekabentuk pembuatan yang mana mengandungi syarat-syarat rekabentuk yang didalamnya mengenal keadah lama dan juga menerangkan tentang objektif Mesin Membanting Padi ini direkabentuk. Kajian tentang kehilangan hasil padi juga turut dimuatkan dalam laporan ini di samping perbincangan terhadap kacdah atau cara membanting tradisional dengan membanting menggunakan mesin. Komponen-komponen yang diperlukan dan juga bahan-bahan yang perlu dipilih untuk merekabentuk mesin tersebut juga dimasukkan ke dalam laporan ini iaitu bagi mengenalpasti bahan-bahan yang diperlukan.