Laporan cadangan naik taraf rekabentuk dalaman Toy Museum di Jalan Tanjung Bungah, 11200 Pulau Pinang / Zulkifli Abdul Aziz - Abdul Aziz, Zulkifli (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, Universiti Teknologi MARA, 2006)
Dalam menjalankan sesuatu rekabentuk, penggunaan elemen-elemen yang bersesuaian amat penting bagi memastikan sesuatu rekabentuk itu berjaya. Ini kerana dengan kombinasi elemen tersebut mampu menghasilkan suatu rekabentuk yang menerik dan mempunyai fungsi dan nilai estatika yang berjaya.Disamping itu perlu juga dipastikan agar elemen-elemen tersebut mengikut konsep dan imej pilihan supaya setiap mesej rekabentuk itu akan dapan disampaikan dengan berkesan. Tujuan utama muzium ini ditubuhkan adalah untuk memperkenalkan koleksi pemainan yang terbesar di malaysia kepada pelancong dari dalam dan luar negara. Dengan pembaharuan dan proses naik taraf yang dibuat adalah diharapkan akan dapat memberi lebih daya tarikan dan minat pelancongpelancong untuk melawat ‘Toy Museum’ ini.Dengan adanya proses ini juga diharap akan dapt meberikan suatu pengalaman eksplorasi yang menarik dan menghiburkan kepada pengunjungnya. Disamping berhibur, mereka juga dapat menjana inspirasi dan idea-idea baru daripada koleksi-koleksi yang dipamerkan iaitu bersesuaian dengan tema muzium ini sendiri, “Inspirasi Kreativiti ”.