Further development of crank mechanism through PLC / Wan Hasidi Wan Muhamad, Sheikh Rizuan Jalaluddin dan Muhd Hanif Hasan - Wan Muhamad, Wan Hasidi; Jalaluddin, Sheikh Rizuan; Hasan, Muhd Hanif (Faculty of Mechanical Engineering, Universiti Teknologi MARA, 2000)
Effisiensi pengeluaran selalunya adalah merupakan kunci dalam mencapai sesuatu kejayaan dalam mengharungi arus pembangunan industri pengeluaran yang semakin hebat.Effisiensi pengeluaran meliputi bidang-bidang seperti; • Kelajuan di mana peralatan pengeluaran dan juga line pengeluaran dapat diselaraskan untuk sesuatu proses pengeluaran. • Mengurangkan kos bahan dan kos buruh untuk sesuatu produk. • Meningkatkan kualiti dan mengurangkan bahan buangan. • Meminimakan susutmasa sesuatu peralatan pengeluaran. • Kos peralatan pengeluaran yang rendah. Programmable logic Controllers memenuhi sebahagian daripada keperluan di atas dan merupakan kunci yang dapat membawa effisiensi pengeluaran lebih laju dalam proses industri. Secara tradisionalnya, automasi hanya dapat diaplikasikan untuk satu barangan dalam suatu proses pengeluaran yang tinggi.Tetapi pada masa kini automasi pengeluaran dapat digandakan untuk melakukan pelbagai jenis barangan, dalam kuantiti yang banyak, mencapai overall pengeluaran yang tinggi dan yang memerlukan pelaburan yang rendah dalam peralatan dan juga logi. Sistem pengeluaran Flexible memenuhi kriteria-kriteria di atas. Sistem ini terdiri daripada peralatan automatik seperti mesin NC, robot industri, pengangkutan automatik dan pengawalan berkomputer untuk sesuatu pengeluaran. Oleh itu Programmable Logic Controller selalunya digunakan dalam peralatan pengeluaran automatik.