Penapis udara (air filter) / Tengku Mohd Faizal Tengku Kadir … [et al.] - Tengku Kadir, Tengku Mohd Faizal; Hasan, Shamsudin; Ku Hashim, Ku Hasrol Hardi; Abu Samah, Nor Azlin (Faculty of Mechanical Engineering, Universiti Teknologi MARA, 1998)
Udara merupakan suatu elemen yang penting yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T kepada makhluk-Nya.Tanpa udara nescaya tiadalah kehidupan di dunia ini.Udara memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia samada untuk bemaias,bekerja dan sebagainya.Dalam kehidupan yang semakin canggih kini,penggunaan udara adatah semakin meluas samada di rumah mahu pun dalam perindustrian. Sebagai contonya dalam penggunaan sistem Pneumatik. Tetapi dalam arus kemodenan ini juga,telah timbulmasalah berkaitan pencemaran udara.Kualiti udara semakin menurun dari hari ke hari.Ini berlaku disebabkan pembuanan asap-asap beracun secara berieluasa,kuantiti kotoran dan habuk yang banyak dalam udara serta penebangn banyak pokok-pokok yang menghasilkan udara yang bersih. Oleh itu kami mengambil inisiatif dalam menghasilkan penapis udaa terutama untuk tempat-tempat yang tidak berapa besar dan tertutup sebagai contoh dewan,bilik dan sebagainya. Sesunggulmya diliarapkan agar projek kami ini dapat membantu dalam meningkatkan kualiti udara.