Penyelidikan kereta elektrik / Syafri Zainal dan Ab. Karim Mokhtar - Zainal, Syafri; Mokhtar, Ab. Karim (Faculty of Mechanical Engineering, 1993)
Pengangkutan ialah subjek yang menarik, salah satu daripadanya ia ialah sentiasa menarik kecenderungan dan usaha manusia. Makna perkataan kenderaan elektrik adalah sangat luas. Ianya termasuklah mengawal , perjalanan jisim kenderaan elektrik dengan sebaik mungkin dari pelbagai aspek. Pembuatan kereta elektrik adalah satu langkah kedepan yang logik dalam perkembangan automotive. Ianya merupakan pengganti semulajadi untuk tradisi kereta hari ini. Kekurangan bekalan fosil minyak dan masalah pencemaran adalah merupakan faktor utama kearah penyelidikan dan perkembangan kereta elektrik. Pada tahun 1977, seorang jurutera dalam bidang elektrik iaitu Ernest H. Wakefield (Ph.D) dari Evanston Illinois pernah berkata bahawa kereta elektrik akan menjadi salah satu sistem pengangkutan yang penting pada masa hadapan. Tetapi beliau tidak menyatakan dengan pasti bila kereta elektrik akan menjadi kenyataan. Dalam Laporan Projek Tahun Akhir ini kadang-kadang kami akan menulis kereta atau kenderaan yang mebawa maksud yang sama atau diringkaskan menjadi EV (Electric Vehicle).