Pengiraan radiasi solar yang mengenai satu satah horizontal di Shah Alam dengan menggunakan program komputer / Shaiful Azhar Jaafar and Mohd Fadzli Mohamad Fathil - Jaafar, Azhar Jaafar; Mohamad Fathil, Fadzli (Faculty of Mechanical Engineering, 1991)
Malaysia adalah sebuah negara yang terletak di kedudukan khatulistiwa.Ianya mempunyai cuaca yang lembab dan kering serta disinari matahari di sepanjang tahun.Memandangkan negara kita tidak mengalami empat musim, maka adalah amat sesuai sekiranya matahari digunakan sebagai salah satu daripada sumber tenaga.ini adalah memandangkan yang sumbersumber tenaga lain seperti petroleum dan arang batu adalah mahal dan lambat laun akan kehabisan juga.Tambahan pula tenaga yang digunakan itu menyebabkan peneemaran kepada alam sekitar yang mana kesannya telah dapat kita rasai sekarang seperti masalah berjerebu, gas beracun dan sisa-sisa toksid. Berbanding dengan satu sistem tenaga solar, ia tidak mengakibatkan peneemaran kepada alam sekitar dan penggunaan nya adalah bersih…