Cumulative Trauma Disorder (C.T.D) / Sazrin Mohd Mokhtar, Nik Azlin Nik Alui and Shahril Anuar Bahari - Mohd Mokhtar, Sazrin; Nik Alui, Nik Azlin; Bahari, Shahril Anuar (Faculty of Mechanical Engineering, 1999)
C.T.D. bolehlah digambarkan sebagai kecederaan pada bahagian sambungan tisu dan persekitarannya akibat dikenakan beban kerja yang berlebihan. Harus diingat disini bahawa C.T.D. tidak boleh dikaitkan dengan kecederaan yang berlaku secara mengejut ataupun serta - merta, umpamanya seperti kecederaan yang disebabkan oleh terjatuh, terkehel dan sebagainya. la sebenamya merupakan sejenis kecederaan yang memakan masa yang panjang untuk berlaku akibat dikenakan beban secara berlebihan terutamanya yang melibatkan kerja - kerja yang berat. Pekerja di sektor industri berat adalah golongan yang lebih terdedah terhadap C.T.D. sebenamya. Begitu juga dengan ahli - ahli sukan. Tapi jangan kita menjangka dengan melakukan kerja - kerja yang ringan, kita akan terlepas daripada mengalami C.T.D. Semua orang adalah berpotensi untuk mengalami C.T.D. walaupun kerja yang dilakukannya hanyalah menaip. Pasti ramai yang akan terkejut sekiranya diberitahu hal ini. Menaip biasanya dianggap sebagai amalan yang langsung tdak mengundang bahaya dan kesan yang memudaratkan kepada penaip.