Laporan cadangan menaiktaraf rekabentuk dalaman Restoran Nasi Ayam Nusantara di Lot 156, Jalan Gopeng, Off Gunong Rapat, 30300 Ipoh, Perak Darul Ridzuan / Wan Amirudin Wan Ahmad - Wan Ahmad, Wan Amirudin (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2006)
Tujuan thesis ini dibuat adalah untuk menganalisa bagi projek akhir Diploma Rekabentuk Dalaman.Tajuk projek yang di cadangkan ialah Merekabentuk Ruang Dalaman “Restoran Nasi Ayam Nusantara” di Lot 156, Jalan Gopeng, Off Gunong Rapat, Ipoh. Sebelum menjalankan thesis ini.pelbagai prosedur perlu dilalui melalui peringkat-peringkat tertentu.Pelbagi faktor penting perlu diambilkira terutama dari sudut ruang dalaman termasuk keseluruhan ruang sekitar tapak.Langkah pertama sebelum melakukan project ini adalah mengenalpasti setiap masalah di tapak cadangan dari aspek dalaman serta persekitaran tapak. Langkah-langkah ini amat penting kerana ia adalah ~ bertujuan bagi menyelesaikan masalah yang di hadapi di tapak cadangan.Selain itu kajian terhadap klien juga perlu diambil kira kerana ia sedikit sebanyak membantu di dalam proses merekabentuk. Dengan kajian serta pengumpulan data yang telah dijalankan secara tidak langsung dapat membantu di dalam proses merekabentuk di mana ia akan mendapatkan satu rekabentuk yang selesa.menarik serta memenuhi segala aspek samaada dari segi imej mahupun gaya yang tersendiri.