Cadangan menaiktaraf Muzium Kebudayaan dan Kesenian Melayu Johor untuk Yayasan Warisan Johor / Sukmanengrat Johar - Johar, Sukmanengrat (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2005)
Pembentukkan Rekabentuk terhasil dari penelitian dan kajian yang terperinci bagi merekabentuk sesuatu yang baru dan beijaya.Ia termasuk dari segi luaran dan dalaman di ambil Rekabentuk yang beijaya adalah hasil dari penggunaan elemen-elemen yang tepat bagi mengambarkan konsep dan imej yang dipilih untuk di tonjolkan.Dengan adanya elemen-elemen yang tepat ini,maka sesuatu rekabentuk itu telah beijaya. Muzium Keseniaan dan Kebudayaan Melayu Johor ini adalah sesuatu yang baru dan belum ada lagi muzium sebegini diwujudkan.Ia adalah pusat bagi memelihara budaya dan seni melayu Johor yang pada masakini di kelolakan oleh pihak Yayasan Warisan Johor.Ia mampu menarik minat pengunjung dalam dan luar negeri dan secara tidak lansung menaik taraf ekonomi negeri Johor dan Negara amnya.