Kajian mengenai proses "powder metallurgy" / Razali Abdul Rahman Bakar - Abdul Rahman Bakar, Razali (Faculty of Mechanical Engineering, 1996)
Teknologi kajilogam serbuk atau “powder metallurgy” (PM) adalah salah satu daripada teknologi utama yang terlibat di dalam proses pembentukan bahan termaju. Di Malaysia ianya belum lagi merupakan kaedah utama dalam penghasilan sesuatu bahan, namun ianya akan menjadi suatu bidang yang mempunyai peluang yang cerah. Teknologi P/M bukan sahaja mampu mempertingkatkan daya pengeluaran bahkan ianya dapat mengurangkan kos pengeluaran, menghasilkan bentuk-bentuk yang lebih rumit dan kompleks dengan kejituan yang tinggi di samping dapat meninggikan kuantiti produk. Teknologi Kajilogam serbuk dapat menghasilkan komponenkomponen siap yang dapat terus digunakan mengikut dimensi yang diperlukan di dalam kuantiti yang besar (beberapa ribu produk sejam) selepas melaluai proses mampatan, dan persinteran tanpa memerlukan proses pemesinan, perapian, penggilapan ataupun proses pengendalian yang lain. Penglibatan yang ketara dalam penggunaan kajilogam serbuk "Powder metallurgy" ialah dalam industri automotif, angkasalepas, pertahanan dan nukleur, maka sesungguhnya penggunaan teknologi P/M perlu dikuasai serta diperluaskan. Setakat ini kaedah yang sedang dipraktikkan ialah secara "Conventional" dan juga "Metal Injection Moulding"(MIM), misalnya dalam penghasilan "carbonbrushes defence" dan juga komponen khususnya kereta negara PROTON.