Analisa ke atas minyak pelincir / Razak Awang … [et al.] - Awang, Razak; Nik Ibrahim, Nik Suhardi; Sulaiman, Mohamad Faizal; Alim, Saidi (Faculty of Mechanical Engineering, 1997)
Penganalisaan ke atas minyak pelincir ini adalah untuk mengesan mana-mana kerosakan yang dialami oleh sebarang komponen di dalam sebahagian enjin yang menggunakan minyak pelincir, pengkhususan adalah komponen di dalam enjin blok. Persamaan teori dan praktikal yang di amalkan oleh seorang doktor untuk mengesan sebarang penyakit adalah berdasarkan keputusan penganalisaan ke atas ujian air kencing pesakit. Hasil ujikaji tersebut dapat menentusahkan penyakit dan bagaimana cara perubatannya. Begitu juga untuk mengesan sebarang kerosakan pada komponenkomponen di dalam sesebuah enjin ialah dengan menganalisa kandungan partikelpartikel yang terkandung di dalam minyak pelincir tersebut. Hal yang sedemikian teijadi hasil daripada kehausan yang berlaku terhadap permukaan komponen enjin, yang terdiri daripada pebagai unsur campuran logam mengikut spesifikasi yang tertentu.