Fire safe iron grilles (jerejak besi yang mempunyai nilai-nilai keselamatan terhadap kebakaran) / Osman Yusof - Yusof, Osman (Faculty of Mechanical Engineering, 1990)
Perangkaan yang diperolehi daripada Jabatan Perkhidmatan Bomba dan seperti yang telah tersiar didalam media massa menunjukkan pertambahan bilangan mangsa-mangsa kebakaran yang terperangkap dan terkorban kerana pemasangan jerejak-jerejak besi di tingkap-tingkap dan di pintu-pintu.Kebanyakan daripada jerejak-jerejak besi yang ada didalam pasaran sekarang ini menggunakan mangga untuk tujuan keselamatan daripada kecurian.Anak kunci bagi mangga ini akan dibawa bersama-sama dengan kunci kereta , bilik tidur dan sebagainya.Apabila kebakaran terjadi , tingkap atau pintu ini akan tidak dapat dibuka dengan serta-merta kerana panik , salah letak , tidak boleh dibuka kerana berkarat dan lain-lain perkara yang melambatkan tindakan pembukaan…