Kipas meja / Rahmah Mad Kapot dan Mohd Nizam Esa - Mad Kapot, Rahmah; Esa, Mohd Nizam (Faculty of Mechanical Engineering, 1995)
Didalam negara moden sekarang khususnya dibidang industri, berbagai bagai produk wujud dipasaran. Salah satu ciptaan baru yang diperkenalkan ialah kipas meja berbentuk siput. Ia adalah satu ciptaan yang masih didalam proses yang akan dipasarkan tidak beberapa lama lagi (mungkin). Kipas ini adalah ciptaan kami dan buat masa ini ia masih belum diuji lagi. Kipas ini berfungsi scperti kipas yang lain yang terdapat dipasaran. Segala rekabentuk yang direka, dilukis adalah berbeza dari yang terdapat dipasaran masa kini. Ia adalah berbentuk scperti siput tetapi didalamnya terdapat bilah yang akan berpusing untuk menghasilkan udara yang bergerak. Bilah kipas ini digerakkan oleh sebuah motor yang menggunakan kuasa eletrik. Untuk gambaran yang lebih lanjut, kipas ini boleh dirujuk dibab 4. Pada amnya, kipas ini merupakan satu ciptaan yang belum wujud dan belum diuji. Oleh itu produk ini adalah ciptaan tulen dan segala yang dilapurkan didalam bab 4 adalah hasil dari keria kami.