Laporan cadangan pengubahsuaian dan merekabentuk dalaman Hotel Tepian Bayu (Famili Hotel) Lot. 201, Jalan Iskandar, Lumut Perak Darul Ridzuan untuk Oriental Star Sdn. Bhd / Saifulnizam Shamsul Bahri - Shamsul Bahri, Saifulnizam (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2004)
Hotel adalah tempat penginapan semetara bagi pelancong yang melancong di sesuatu kawasan itu. Sektor perhotelan di Malaysia kini sedang berkembang dengan pesatnya. Langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan telah menyumbang kepada peningkatan pelancong yang datang sama ada dari dalam atau luar Negara. Melihat kepada perkembangan yang baik ini, dapat disimpulkan bahawa kemudahan juga seharusnya seiring dengan peningkatan pelancong. Diatas desakan Pelancong dan kerajaan tempatan maka lebih banyak hotel atau rumah persingahan telah dan akan dibina. Lebih-lebih lagi dikawasan peranginan yang indah dan cantik seperti diLumut. Namun begitu, dalam mereka ghairah untuk membina kemudahan baru, mereka sebenamya terlupa untuk menyediakan kemudahan bagi mereka yang berkeluarga. Dimana jumlah yang pergi melancong dalam kelompok ini cukup besar bilangannya. Berbagai kajian telah dibuat dari proses temubual, kajiselidik dan pemerhatian yang telah saya buat pastinya akan dapat menyelesaikan masalah ini.