Designing and fabricating a twin polishing machine / Nik Azizul Hisham Nik Abd Aziz and Nik Ahmad Sallehuddin Nik Mohammed - Nik Abd Aziz, Nik Azizul Hisham; Nik Mohammed, Nik Ahmad Sallehuddin (Faculty of Mechanical Engineering, 1992)
Projek ini adalah untuk membentuk dan membuat satu model "MESIN POLISHING”.Tujuan mesin ini adalah untuk mengilapkan bahanuji metalurgrapic dimana permukaan yang tidak sekata dibuang.Dengan cara ini bahanuji boleh dilihat dibawah mikroskop untuk mengkaji struktur mikronya. Elemen mekanikal yang paling penting dalam rekabentuk ini ialah roda polishing yang berputar dimana proses polishing berlaku.Roda ini mestilah berputar pada kelajuan yang tertentu.Kemudian "polishing compound" diletakkan diatas permukaan roda dan semasa proses ini b erlaku,operator hendaklah mengenakan tekanan keatas roda tersebut.Roda pengilap hendaklah dipasang secarategar kepada spindle yang mana disokong oleh berin g .Bering ini juga bertindak untuk menetapkan spindle diatas paksinya. Punca kuasa adalah dari motor yang berputar pada kadar kelajuan dan penghantaran kuasa yang melalui "belt drive",pada nisbah kelajuan tertentu.Oleh itu projek ini akan melibatkan banyak rekabentuk elemen asas mekanikal.Ia boleh disenaraikan seperti dibawah:- a)Rekabentuk aci bagi penghantaran kuasa. b)Rekabentuk "belt drive". c)Bering d)Gabungan elemen penghantaran seperti; kunci ,takal .