Development of standard time formula for welding of mild steel / Muhammmad Rashidi Arif and Zaidan Osman - Arif, Muhammmad Rashidi; Osman, Zaidan (Faculty of Mechanical Engineering, 1992)
Kaedah kerja insani adalah gerak kerja yang dilakukan oleh manusia yang melibatkan penggunaan anggota manusia sepenuhnya tanpa melibatkan operasi mesin. Dalam operasi pengeluaran yang semakin maju dan berkembang pada masa kini, operasi insani ( manual operation) dan operasi outomatik ( outomatic operation) adalah saling berkait rapat antara satu sama lain bagi penghasilan sesuatu produk atau keluaran. Namun demikian perbezaan yang jelas dan ketara antara operasi insani dengan operasi outomatik adalah dari segi peralatan, kecekapan, hasil mutu kerja dan produk. Pada amnya, operasi outomatik adalah diwujudkan dari operasi insani tetapi ditukar bentuk kepada pergerakkan mesin.