Contamination control during the repair of hydraulic machinery / Mohd Zahidan Zahib and Mohd Radzi Hj Hassan - Zahib, Mohd Zahidan; Hassan, Mohd Radzi (Faculty of Mechanical Engineering, 1992)
Alat jentera hidraulik telah banyak digunakan sebagai satah satu sumber kuasa kerana kelebihannya memberikan satu sumber kuasa tinggi dalam kuantiti yang kecil. Tekanan tinggi dalam bendalir menghasilkan kuasa yang tinggi yang ditukarkan kepada julangan yang tinggi dan daya kilasan yang besar sementara luas kawasan yang digunakan adalah kecil. Bagaimanapun, ini semua memerlukan toleran dan kelegaan yang baik dan mutu permukaan yang baik semasa proses pembuatan..