Fatigue of engineering plastics part 1 polymethylmethacrylate (PMMA) / Mohd Yusof Sarji and Tg. Mohd Zainudin Tg. Hanafi - Sarji, Mohd Yusof; Tg. Hanafi, Tg. Mohd Zainudin (Faculty of Mechanical Engineering, 1990)
Polimer adalah merupakan sebatian kimia yang melibatkan mo1eku1-mo1eku1 raksasa dan terbina daripada ribuan atom. Methylmethacrylate disediakan dengan menggunakan "Bis-trichloroacetates" yang diambil daripada "Polyethylene oxide”. Kehadiran peralihan kuasa kompleks "SO pyridine, block system telah dibentuk bersama "methylmethacrylate" melalui peng hasilan "radicals" semasa pengacauan (stiring). Campuran "Poly (ethylene oxide)" pada kelajuan yang tinggi "graft copolymers" daripada "Poly (ethlene oxide)" bagi "Polymethylmethacrylate (PMMA) telah disediakan melalui "transes teri fication" menggunakan "potassium alkoxide" yang diambil daripada "Poly (ethylene oxide)". Penyelidikan membuktikan bahawa "grafting" diambil secara rawak. Di dalam perkembangan kejuruteraan masakini pakar— pakar pengkaji (Jepun) telah berusha sedaya upaya untuk menerapkan dan memperkembangkan penggunaan bahan plastik dalam bidang kejuruteraan . Bidang ini dipanggil sebagai kejuruteraan plastik ( engineering plastics).