Penggunaan peralatan makmal secara lebih berkesan / Mohd Najib Kasimin and Adnan Bakri - Kasimin, Mohd Najib; Bakri, Adnan (Faculty of Mechanical Engineering, 1992)
Projek kami adalah bertajuk 'Penggunaan kelengkapan makmal secara lebih berkesan' yang mana ia adalah lebih merupakan kepada bentuk penyelidikan. Penyelidikan yang lebih kami tumpukan adalah kepada penyelidikan mengenai keberkesanan ujikaji makmal didalam pengajaran pembelajaran ilmu kejuruteraan Mekanikal iaitu samada keberkesanan boleh ditingkatkan lagi atau sebaliknya. Penggunaan ujikaji makmal dalam pengajaran. dan pembelajaran ilmu kejuruteaan seperti yang telah kita ketahui adalah sesuatu yang penting ditekankan dimana ianya mempunyai beberapa matlamat yang khusus seperti yang kami akan terangkan didalam laporan kami ini. Tercetusnya idea kami untuk melakukan penyelidikan ini adalah kerana dewasa ini didapati segelintir pelajar tidak begitu mementingkan ujikaji makmal, apa yang lebih mereka tekankan adalah pelajaran teori. Ini dapat dibuktikan daripada - anggapan-anggapan mereka bahawa ujikaji makmal itu sesuatu yang membebankan mereka dalam menghadapi pelajaran-pelajaran teori dalam kuliah dan membosankan mereka.