Pemadam papan hitam automatik / Mohammad Ismail and Zulkifli Abu Hassan - Ismail, Mohammad; Abu Hassan, Zulkifli (Faculty of Mechanical Engineering, 1985)
Manusia adalah satu-satunya. makhluk allah yang dikurniakan akal dimana dengan berpandukan akal manusia dapat menikirkan sesuatu yang dapat membantunya dalam menjalani kehidupan didunia ini.Dengan berpandukan akal kurniaan allal inilah. kita lihat berbagai jenis alat dan mesin direka dan dicipta setiap hari. Penggunaan mesin dalan membuat kerja bukan sahaja dapat meringankan beban kerja tetapi ia juga dapat mencepatkan kerja disamping memberikan hasil yang memuaskan.Sebagai contoh, mesin pemarut kelapa, mesin cuci pakaian, pembancuh minuman dan lain-lain lagi yang digunakan dirumah, membantu mempercepatkan tugas harian…