Reading speed and eye movement pattern in artificial peripheral scotoma stimulations / Nur Fadhilah Abd Rani - Abd Rani, Nur Fadhilah (Faculty of Health Sciences, 2015)
Pendahuluan: Membaca adalah salah satu rutin harian yang akan terkesan dengan defek di bahagian periferi. Aktiviti membaca akan menjadi sukar di kalangan pesakit yang kehilangan medan penglihatan periferi. Kajian ini mengkaji kelajuan membaca dan pergerakan mata dengan stimulasi kecacatan medan penglihatan periferi pada peringkat yang berbeza.