Laporan cadangan menaiktaraf dan merekabentuk dalaman Kelab Golf Kinta di Jalan Changkat 31000 Batu Gajah untuk Tetuan Kelab Golf Kinta Negeri Perak Darul Ridzuan / Azrin Mohammad - Mohammad, Azrin (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2004)
Sukan golf sedikit masa dahulu telah dikatakan sebagai sukan untuk golongan - golongan elit memandangkan kos permainan termasuk peralatan serta aksesorinya yang hanya mampu dimiliki oleh golongan tertentu sahaja. Bagaimanapun segala tanggapan dan persepsi tersebut berubah kini dimana, sukan ini mula bebas di mainkan oleh sesiapa sahaja. Memandangkan sukan ini telah mendapat respon dan menjadi salah satu wadah dalam kalendar pelancongan sebagai antara pusat pelancongan maka adalah wajar sekiranya aset ini dipelihara nilai estetikanya. Justeru itu, perancangan harus di buat dengan teliti sebelum beriakunya proses merekabentuk ruang yang barn. Ini adalah penting bagi mengelakkan setiap ruang-ruang mengalami pengabaian fungsinya secara langsung. Faktor lain yang harus diambil berat ialah keselesaan penghuninya dari sudut psikologi. Ini adalah penting agar penghuninya* dapat menikmati ruang dengan lebih selesa. Ini bersesuaian dengan fungsi atau peranan kelab itu sendiri dalam mengaplikasikan faktorfaktor keselesaan demi kemudahan dan kesejahteraan penghuninya. Secara keseluruhannya, rekabentuk dalaman seharusnya menepati ciri-ciri dan kehendak suasana setempat dan penghuninya serta bersesuaian dengan konsep yang ingin ditonjolkan.Lantaran itu adalah diharapkan dengan wujudnya rekabentuk baru ini mampu memberikan manfaat kepada insan, alam sekeliling, dan negara dalam meniti arus globalisasi.