Pengering buah-buahan / Adnan Abdul Rahman and Syed Mohd. Nazri Syed Aziz - Abdul Rahman, Adnan; Syed Aziz, Syed Mohd. Nazri (Faculty of Mechanical Engineering, 1991)
Dalarn industri pertanian pada masa kini, kualiti bahan keluaran pertanian amat perlu diberi perhatian kerana pasaran bahan keluaran pertanian amat kompetitif. Jika dibandingkan dengan negara pengeluar dan pemproses keluaran pertanian, Malaysia agak ketinggalan. Contohnya, Malaysia masih ketinggalan jauh jika dibandingkan dengan Thailand dari segi teknik pemprosesan makanan. Oleh itu usaha-usaha perlu dilakukan untuk mengatasi masalah tersebut dengan membanyakkan 'Penyelidikan dan Pembangunan ( R & D)'. Pihakpihak yang terbabit seperti MARDI perlu bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Malaysia, adalah diantara pengekspot-pengekspot utama koko, kopi, pisang dan bermacam-macam lagi keluaran pertanian. Kebanyakan bahan ekspot tersebut ditanam oleh petani-petani secara kelompok kecil bukannya secara estet seperti yang diusahakan oleh Guthrie dan Sime Darby (Sekadar menyebutkan beberapa nama)…