Laporan cadangan rekabentuk dalaman Paintball X-Tion Games di Jalan Dato’ Onn, 55100 Kuala Lumpur untuk Rela Ria Sendirian Berhad / Abdullah Abdul Karim - Abdul Karim, Abdullah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2004)
Tujuan tesis akhir ini dibuat adalah bagi menganalisa dan juga untuk tujuan ilmiah bagi projek akhir Diploma rekabentuk Dalaman. Tajuk projek yang dicadangkan adalah Cadangan Rekabentuk Ruang Dalaman “Paintball extreme sport game”. Di atas Jalan Dato’ Onn , Kuala Lumpur untuk Syarikat Rela Ria Sendirian Berhad. Dalam menyiapkan tugasan tesis ini, pelbagai protokol dan dan maklumat perlu diperolehi bagi mengambilkira samada terdapatnya logik dalam membuat tesis ini. Pelbagai faktor telah diambilkira terutamanya dari segi ruang dalaman serta persekitaranya telah dikaji bagi menjamin kesempurnaan projek ini. Langkah pertama yang dibuat adalah mengumpulkan seberapa banyak maklumat yang mungkin mengenai tapak lokasi, projek cadangan, klien, serta masalah-masalah yang dihadapi di tapak tugasan serta pada kaji selidik yang telah dibuat. Maklumat yang dikumpulkan adalah sangat penting untuk mengenalpasti masalah-masalah yang dihadapi. la juga bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang akan timbul sewaktu menyiapkan projek tersebut. Masalah akan diselesaikan secara terperinci dari bahagian bumbung sehingga ke bahagian lantai. Kajian juga penting dimana ianya berhubungkait dengan projek yang dijalankan. Dengan ini, satu perancangan akan dibentuk untuk membuat satu rekabentuk cadangan ruang yang baru untuk projek ini. Kesemua aspek yang dikira penting akan dinilai untuk mewujudkan suasana yang sesuai dengan projek ini. Keselesaan dan juga keperluan pengguna juga diambilkira sepenuhnya supaya ianya tidak bercanggah dengan permintaan klien. Faktor psikologi akan diambilkira bagi menghidupkan keadaan persekitaran yang berkesan untuk imej dan juga idea supaya pengguna dapat mempelajari serta menghayati ruang rekabentuk yang telah disiapkan…