Merekacipta dan merekabentuk alat pemadam papan hitam / Abdul Sukur Kamsir and Mohd. Azlan Daiman - Kamsir, Abdul Sukur; Daiman, Mohd. Azlan (Faculty of Mechanical Engineering, 1990)
Lapuran ini mengandungi segala butir-butir mengenai projek REKABENTUK ALAT PEMADAM PAPAN HITAM. Di dalam lapuran ini telah dibahagikan kepada bahagian-bahagian khusus iaitu pengenalan, proses mereka bentuk, ujikaji yang telah dijalankan pemasangan dan pembuatan serta kaedah yang digunakan semasa pembuatan. Proses rekabentuk dan pengenalan sesuatu mekanisma ini perlu kerana bahagian akan memberikan pemahaman yang lebih jelas dan mudah kepada projek yang telah dijalanakan. Seterusnya lapuran ini menjelaskan segala apa yang berhubung dengan projek ini sejak dari mula projek ini direkabentuk hingga kepada butir»butir mengenai penganalisaan yang telah dijalankan. Projek ini ingin mendedahkan kepentingan mengenai mekanisma direkabentuk sebegitu rupa dan penggurtaannya, dalam dunia hari ini dan akan datang. Penganalisaan igikaji dibuat uniuk membolehkan mekanisma lebih praktikal dan boleh dijadikan sesuatu yang komersial. Penganalisaan sistem mekanisma tersebut beleh dihubung kait dengan kehidupan harian kita. Contoh-contoh mekanisma yang sedia ada diambil sebagai rujukan atau dianalisa.