Kajian mengenai punca penceraian di kawasan Shah Alam / Nik Nafizah Nik Mohamed … (et al.) - Nik Mohamed, Nik Nafizah; Othman, Nor Asma; Osman, Nor Zauwiyah; Abdul Malik, Salina (1992)
Penyelidikan ini dibuat di dalam skop kawasan Shah Alam, Selangor sahaja. Penyelidikan yang dibuat ini berkenaan dengan punca-punca penceraian, kesan penceraian pada anak-anak, isteri serta suami dan bagaimana cara untuk mengatasi masalah ini. Penyelidikan kami ini hanyalah ditumpukan pada masyarakat Islam di kawasan Shah Alam sahaja. Penyelidik menggunakan data sekunder dan data primer dalam kajian yang dibuat. Antara masalah yang dialami oleh penyelidik semasa menjalankan kajian ini ialah tidak dapat menemubual sendiri dengan pihak-pihak yang mengalami penceraian kerana nama serta alamat tidak boleh didedahkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor. Namun begitu, kami sempat menemubual pihak yang bercerai di sekitar Shah Alam ini melalui bantuan teman-teman yang rapat. Hasil daripada kajian ini didapati bahawa terdapat banyak faktor-faktor punca penceraian. Ini termasuklah faktor sosial, ekonomi, kesihatan, kurang pengetahuan agama, campurtangan keluarga dan Iain-lain lagi. Kesan juga banyak dirasakan terhadap pihak yang bercerai terutamanya pada anak-anak dan isteri. Oleh yang demikian pihak-pihak tertentu dan pasangan suami isteri perlu mengambil langkah yang sewajarnya bagi mengatasi masalah ini.