Filem-filem diaspora di Malaysia: analisis terhadap filemfilem berbahasa cina & tamil / Siti Sullia Salleh. - Salleh, Siti Sullia (2006)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti tentang pemaparan kaum diaspora di dalam filem-filem berbahasa Cina dan India di Malaysia. la menifokuskan kepada kaum minoriti Cina dan India dengan meninjau kepentingan penglibatan inereka di dalam Sinema Malaysia. Selain itu kajian ini juga melihat pemaparan imej-imej negatif dan positif serta pemaparan identiti Malaysia di dalam tiga buah filem yang dihasilkan i oleh karyawan diaspora iaitu filem The Beautiful Washing Machine arahan James Lee, filem Aandal arahan Sandosh Kesavan dan filem Ethirkaalam arahan C.Kumaresan. Hasil dari pengKajian ini mendapati bahawa kewujudari kaum diaspora dan hasil kerjanya di dalam Sinema Malaysia mempunyai kepentingan yang tersendiri, biarpun tetap memperlihatkan imej-imej yang stereotaip danTcurang mencerminkan pemaparan identiti Malaysia.