Kajian perancangan lanskap dl kawasan perkampungan, kajian kes: Kampung Chengkau Ulu, Negeri Sembilan / Samcina @ Siti Balkiah Abdul Ghani. - Abdul Ghani, Samcina @ Siti Balkiah (1998)
Perancangan lanskap di kawasan perkampungan perlu dikekalkan kerana kawasan kampung adalah kawasan pendalaman yang sesuai untuk aktiviti 'agro-tourism' dan 'eco-tourism'. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti cara bagi mengekalkan perancangan lanskap yang terdapat di kawasan perkampungan. Agar ia dapat disesuaikan dengan suasana kampung dan suasana kesan daripada pembangungn. ini bagi mengekalkan ciri-ciri kekampungan. Kaedah yang digunakan dalam mengumpul maklumat bagi kajian ini ialah kajiselidik, temubual dan pengamatan. Penekanan akan diberikan kepada aspek perancangan lanskap di kawasan kajian, pembangunan yang terdapat di kawasan kajian dan masalah-masalah yang dihadapi oleh penduduk kesan daripada pembangunan yang dilakukan. Setelah menjalankan analisis, penemuan isu dan masalah serta potensi akan dirumuskan untuk membentuk cadangan dan strategi dalam mengekalkan lanskap kawasan perkampungan. Adalah diharapkan dengan kajian ini akan dapat mengenalpasti sebab-sebab atau punca berlakunya kemusnahan lanskap kampung, sekaligus memberi cadangan yang berkesan di dalam mengekalkannya