Kajian terhadap komuniti berpagar / Noorlina Roslan - Roslan, Noorlina (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2010)
Komuniti berpagar satu kawasan perumahan yang dikelilingi oleh sistem keselamatan dengan laluan keluar masuknya dikawal oleh pengawal keselamatan. Di mana kawasan perumahan itu dilengkapi oleh alatan CCTV yang digunakan untuk memantau sekelilingi kawasan perumahan tersebut. Hanya orang tertentu dan penghuni kawasan tersebut sahaja yang dibenarkan masuk kawasan perumahan berkonsep “Komuniti Berpagar” ini. Selain itu di dalam kawasan perumahan berkonsep “Komuniti Berpagar” ini dilengkapi oleh fasiliti-fasiliti dan perkhidmatan yang disediakan khusunya untuk kegunaan penghuni kawasan tersebut sahaja.Tujuannya untuk memberi keselesaan kepada penghuni tersebut.