Proses dan kawalan perancangan untuk pembangunan industri / Jasmi Mohd Salleh - Mohd Salleh, Jasmi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1995)
Di awal tahun ‘90 an terutamanya, memperlihatkan negara kita mengalami kepesatan pertumbuhan ekonomi. Secara tak langsung, ia meningkatkan pelbagai pembangunan yang sedia ada. Antara pembangunannya adalah seperti pembangunan industri yang mana sekarang ini sedang rancak di dalam perlaksanaan pembinaannya. Banyak taman-taman perindustrian wujud di pelusuk negara. Setiap negeri di dalam negara ini mempunyai taman-taman perindustriannya masing-masing. Di Malaysia, pantai barat semenanjung merupakan kawasan kegiatan ekonomi utama negara. Negeri Selangor Darul Ehsan (sumber dari MID A) merupakan sebuah negeri yang terulung dan mengetuai lain-lain negeri pada masa kini di dalam kegiatan perindustrian sebagai sumber pendapatan ekonomi utama yang mana pembangunan perindustrian menjadi agenda penting bagi Majlis Mesyuarat Negerinya. Di dalam Negeri Selangor Darul Ehsan, taman-taman perindustrian atau kawasan-kawasan perindustrian banyak terdapat di bandar-bandar utama seperti Shah Alam, Petaling Jay a, Klang dan Kajang yang lebih dikenali sebagai Lembah Klang. Selain daripada itu, ianya juga meliputi Kuala Selangor, Kuala Kubu Barn, Banting, Bangi, Ampang Jaya dan lain-lain lagi.