Kompleks perniagaan bumiputera Sura Gate Dungun / Hashim Hj Abd. Karim - Abd. Karim, Hashim; Maheran, Mohd Shafii; Nik Din, Nik Ahmad Mazlan; C Mohamad, Zainuddin; Abd Kadir, Zakaria (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1986)
Lapuran ini adalah inti dari penganalisaan data-data yang diperolehi dari kajiselidik yang telah dijalankan. ianya merupakan kenyataan yang penting di dalam memberi kekugtan dan sokongan terhadap apa juga bentuk pembangunan yang akan dicadangkan nanti. Proses pencapaian kearah rekabentuk yang sesuai adalah berkait rapat dengan masalah-masalah persekitaran kawasan khususnya di dalam bandar Dungun sendiri. Masalah yang dimaksudkan di sini ialah masalah Sosio-ekonomi, Dasar Majlis Daerah, masalah perdagangaarupabentuk pandang darat, masalah ddh kedudukon gerai-gerai serta perjalanan dan laluan bas. Disamping tujuan utama kearah rekabentuk khusus Kompleks Perniagaan Bumiputera sebagaimana hasrat Majlis Daerah Dungun, kami juga akan memberi cadangan pembangunan yang bersesuatan di dalam usaha untuk menghidupkan kembali Bandar Dungun. Kawasan-kawasan yang telah dikenalpasti ialah deretan kedai di depan Pasaraya Salwa, Tapak Pasar lama, kawasan persekitaran pasar baharu, Perhentian basdan juga Perhentian teksi.